22/03/2018

FILM

MATINEE

The Beguiled
US 2017, 1u34
Regie: Sofia Coppola

Met o.a. Colin Farrell, Nicole Kidman,

Een beklemmende thriller die start met de komst van een man in een meisjesinternaat tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog in 1864.

De vrouwen, die in het huis wonen, leven afgeschermd van de buitenwereld – tot de dag waarop een gewonde soldaat wordt binnengelaten om verpleegd te worden. Er ontstaat een geladen sfeer en door onderlinge dreigende rivaliteit tussen de vrouwen neemt het verhaal een onverwachte wending.

Gebaseerd op het boek A Painted Devil van Thomas Cullinan, werd het boek in 1971 al een keer eerder verfilmd met Clint Eastwood in de hoofdrol.
In deze verfilming geeft Sofia Coppola (Lost in Translation, Marie Antoinette) het verhaal een dreigend sensueel sfeertje mee dat bij vlagen herinnert aan The Virgin Suicides, met veel aandacht voor kostuums en kleuren, en zelfs een deugddoende dosis zwarte humor.

In de pers:
De combinatie van een stevig verhalend fundament en de uitzonderlijke gevoeligheid en non-verbale communicatie van Sofia Coppola levert haar beste film in Jaren op. Ze werd in Cannes terecht bekroond met de prijs voor de beste regie. 
De Morgen ★★★

 

De manier waarop Coppola het zonlicht door het lover laat spelen, snijdt je de adem af. 
Humo ★★★

 

Met haar uitgekiende composities en bloedmooie fotografie tovert ze een verleidelijke fantasie, een onweerstaanbaar sprookje dat langzaam maar zeker in een nachtmerrie verandert
De Standaard ★★★