van 30/04/2016
tot 12/06/2016

Ook in onze regio zijn er verzamelaars die passioneel bezig met hedendaagse kunst.
Een aantal collecties kan je ontdekken in 5 galerieën en kunsthuizen in Oost-Vlaanderen.

Zo toont de tentoonstelling Die van Aalst indirect ook de invloed van de galerieën in Aalst tussen 1980 en 2010 op lokale kunstverzamelingen.

met werk van:

De 9 verzamelingen waaruit de werken geselecteerd worden, hebben allemaal een sterke band met één of meerdere van de vroegere galeries in Aalst. Zo zal bijvoorbeeld te zien zijn dat het werk van sommige kunstenaars verworven in één bepaalde galerie, in verschillende verzamelingen zijn opgenomen.

De galeries in Aalst zijn bijna allemaal verdwenen. In de regio zijn er wel een aantal kunstinitiatieven waar de geselecteerde werken zullen getoond worden: CC Belgica | Huis Van Winckel in Dendermonde, galerie c. de vos in Aalst, ruimte El in Welle, Villa De Olmen in Wieze, en Zebrastraat in Gent.

De Aalsterse verzamelingen zijn als een portret van hun eigenaar(s) en passen in een huiselijke sfeer, wat zich perfect leent tot het tonen in de intieme ruimten van Huis Van Winckel en  in  Villa de Olmen.
De ruimten in Aalst en Welle zijn kleine ‘white cubes’ waar de intimiteit van de sobere, minimale werken uit sommige collecties perfect tot hun recht komen.
In de Zebrastraat is er op het gelijkvloers plaats om in een soort kabinetten een kleine keuze van elke verzamelaar apart te tonen en op de verdieping komen verschillende facetten van abstracte kunst en verstilde figuratie aan bod.

De tentoonstellingsmaker (Jan De Nys) brengt ook werken uit verschillende verzamelingen bij elkaar om nieuwe verrassende combinaties te creëren en om kunstwerken binnen een aantal thema’s met elkaar te laten dialogeren. Ook in de privésfeer brengen sommige verzamelaars werken binnen een bepaald thema bij elkaar. Een aantal presentaties zullen dus een afspiegeling zijn van thematische combinaties bij verzamelaars thuis.

Door het opdelen van de tentoonstelling en ze onder te brengen in zeer verschillende ruimten kan de identiteit van elke verzameling en zijn verzamelaar tot zijn recht komen. De kunstwerken in de exposities zijn van hoog artistiek niveau, zijn op mensenmaat en zeer verscheiden en geven een goed beeld van wat zich achter een paar gevels in en om Aalst bevind. Er zijn werken bij van bekende kunstenaars maar ook van illustere onbekenden.
Wat meteen duidelijk maakt dat deze verzamelaars geen beleggers zijn die de trends volgen maar passionele kunstliefhebbers. 

Locaties: 
CC Belgica | Huis Van Winckel
Kerkstraat 28, 9200 Dendermonde
open: vr, za, zo: 14-18u

Galerie c. de vos
Oude Gentbaan 295-297, 9300 Aalst - www.galcdevos.be
open: vr, za, zo: 14-18u

Galerie EL
Drieselken 40, 9473 Welle - www.galerie-el.be
open: vr, za, zo: 14-18u

Galerie Villa De Olmen
Nieuwstraat 83, 9280 Wieze - www.villadeolmen.be
open: za, zo: 12-18u

Zebrastraat
Zebrastraat 32, 9000 Gent - www.zebrastraat.be
open: vr, za, zo: 14-18u