19/04/2018

FILM

MATINEE

BE, 2017, 2u10
Regie: Michael R.Roskam
met o.a Matthias Schoenaerts, Adèle Exarchopoulos, Sam Louwyck, Stefaan Degand e.a.

Wanneer Gino (Gigi) Bénédicte (Bibi) ontmoet op de racebaan is het liefde op het eerste gezicht. Algauw trekt het noodlot hen uiteen. Tegen beter weten in, zijn Gigi en Bibi gedreven om te vechten voor hun liefde. Maar hoe rekbaar is hun verlangen? Hoe ver willen ze gaan om te redden wat misschien al verloren is?

Michaël R. Roskam werkt hier, na 'Rundskop' en 'The Drop', opnieuw samen met zijn boezemvriend Matthias Schoenaerts die sinds hun laatste samenwerkingen enorm gegroeid is als acteur én als ster. 'Le Fidèle' is het tweede deel in Roskams gangstertrilogie, al is de film eerder een ode aan de allesverslindende liefde tegen de noodlottige achtergrond van de Belgische onderwereld.

In de pers:

Dat we hun absolute liefde meteen geloven en geweldig voor hen gaan supporteren, is in grote mate te danken aan Schoenaerts en Exarchopoulos. Ze knetteren van het scherm, met of zonder kleren aan.
De Standaard ★★★★

Michaël R. Roskam is een filmmaker die zijn metier met evenveel roekeloze passie bedrijft als Gigi en Bibi de liefde met elkaar. Blijf in Roskams slipstream hangen, want hij loodst je met gierende banden naar een hartverscheurende finish.
De Morgen ★★★★

Bij het schetsen van de onderwereld waarin zijn personages zich bewegen, voelt Roskam (zoals al bleek uit ‘Rundskop’ en ‘The Drop’) zich duidelijk als een vis in het water: vooral de dynamiek tussen Gigi en zijn maats – allemaal kerels die de eerste helft van hun leven in jeugdinstellingen hebben doorgebracht en daar een onverbreekbare loyaliteit aan hebben overgehouden – tintelt van authenticiteit.
Humo ★★★