30 nov

Stad zkt. nieuwe uitbater cultuurcafé CC Belgica

Begin november zijn de restauratiewerken aan Huis Van Winckel gestart, de eerste stap in het masterplan voor deze locatie. Zowel het beschermde herenhuis Van Winkel als de achtergelegen tuin worden gerestaureerd en samengevoegd met het hoofdgebouw van CC Belgica. Op elke verdieping komen er doorsteken tussen beide gebouwen. Het cultuurcafé dat momenteel in CC Belgica gevestigd is, komt op het gelijkvloers van Huis Van Winckel. Plan is om eind 2022 één dynamische en levendige cultuursite te openen in de Kerkstraat, waarbij ook de doorsteek naar de parking aan de Hollandse Kazerne voorzien wordt.

Om de culturele uitstraling van deze locatie toekomstgericht en op maat van het monumentale karakter verder te ontwikkelen, werd beslist om via een marktbevraging een passende, nieuwe uitbater voor het cultuurcafé te zoeken.

Bedoeling van deze marktbevraging is:

  • Het karakter van het huis en tuin ten volle tot zijn recht laten komen en cultureel ontsluiten.
  • Een eetcafé realiseren, waar cultuurbezoekers of lokaalgebruikers terecht kunnen voor een (snelle) hap.
  • Een caféconcept uitwerken dat de verbruiksruimte in het huis en de tuinterraszone met elkaar verbindt, waarbij een aangepaste zomerse tuinwerking wordt verzoend met het monumentale karakter van de site en de werking van het cultuurcentrum.
  • Omdat het lokaal bestuur de belangrijkste investeringen voorziet, zal er ook een nieuwe onderhandeling gebeuren over het concessiebedrag.

Om deze redenen is het nodig de huidige samenwerking met de uitbater te stoppen en via een nieuw marktonderzoek geïnteresseerde kandidaturen op te vragen om een nieuwe overeenkomst af te sluiten. Er wordt een opzeg van een jaar voorzien. Meer info over de procedure en inhoud van het bestek volgen binnenkort op www.dendermonde.be

De stad wil benadrukken dat deze beslissing geen effect heeft op de zomerwerking in de tuin (Jardin) in 2021. Onder voorbehoud van de coronamaatregelen zal deze opnieuw kunnen plaatsvinden.