Belfast

Filmmatinee

Belfast

Wegens een vergissing is op 17/11 de film Belfast reeds vertoond.
Daarom kan je bij de filmmatinee van 15/12 kiezen uit twee films: Belfast of Competencia oficial
Beide films worden vertoond in Cinema Albert om 15u. 


Semi-autobiografisch epos van regisseur Kenneth Branagh over hoe een hecht gezin uit de arbeidersklasse tijdens de tumultueuze jaren ‘60 betrokken raakt bij de ongeregeldheden in de Noord-Ierse hoofdstad. Winnaar van de Oscar voor Beste Originele Scenario.

"Een beeldschone zwart-witfilm die zo levendig is dat hij voor zeven Oscars werd genomineerd." - ★★★★ Knack Focus

Gefilmd in prachtig zwart-wit, krijgen we een coming-of-age-drama dat zich afspeelt in Noord-Ierland. De film volgt Buddy, een fictieve versie van de jonge Kenneth Branagh, terwijl hij door een landschap van arbeidersstrijd, ingrijpende culturele veranderingen en sektarisch geweld navigeert. Buddy droomt van een glamoureuze toekomst die hem ver van 'The Troubles' zal brengen, maar ondertussen vindt hij troost bij zijn charismatische ouders, en zijn kwieke, verhalende grootouders. Tussen de dagelijkse, gezien de tijd soms bijna verbazingwekkend banale, bezigheden door raken Buddy's ouders betrokken bij geweld tegen katholieken in Belfast en rijst de vraag of het niet verstandiger is om de stad te verlaten.

Hoewel het onderwerp donker is, koos Branagh ervoor om zich te concentreren op hoe een jongen en zijn gezin op echte Ierse wijze met de traumatische ervaring omgaan: met humor, dans en muziek.

Regie: Kenneth Branagh / Cast: Judi Dench, Jamie Dornan, Ciarán Hinds, Caitrona Balfe, Jude Hill / UK, 2021 / Engels gesproken, NL/FR ondertiteld / 1u38

Pers

"Het is razend knap dat Belfast weemoed en nostalgie weet te creëren naar een tijd en plek die voor de meeste kijkers niet in hun eigen verleden ligt." - ★★★½ Filmtotaal

"A twinkly-eyed childhood memoir – and rigorously fashioned to be an Oscar frontrunner" - ★★★ Independent

"Het madeleinekoekje van Kenneth Branagh" - ★★★½ Humo

"Een beeldschone zwart-witfilm die zo levendig is dat hij voor zeven Oscars werd genomineerd." - ★★★★ Knack Focus

Wanneer?

  1. donderdag 15 december 2022 — 15u00 — Cinema Albert