Davidsfonds Academie

Media aan de macht: oorlogsstokers of vredesduiven?

Davidsfonds Academie

Internationale conflicten in het nieuws

Oorlogen, terrorisme, politieke veldslagen … De televisiejournaals, kranten en nieuwssites berichten hier elke dag over. Maar hoe komen internationale conflicten en andere gebeurtenissen in het nieuws? Wie bepaalt wat er in de media komt? Wat is de invloed van de media op de conflicten zelf? Welke rol spelen sociale media (Facebook, Twitter, Instagram …) bij het beeld dat we van de wereld hebben? En zouden de conflicten ook de werking van de media beïnvloeden?

Peter Verlinden neemt je mee achter de schermen van de massamedia en toetst de praktijk aan het wetenschappelijk onderzoek. De werking van internationale persagentschappen en de nieuwsgaring door een omroep als de VRT vormen het vertrekpunt om te onderzoeken waarom bepaalde conflictsituaties in de wereld meer aandacht krijgen dan andere. Met de oorlog in Oekraïne, de aanslepende conflicten in het Midden-Oosten maar ook elders in de Arabische wereld zoals in Syrië, het terrorisme wereldwijd en het voortdurende geweld in Afrika blijft dit een bijzonder actueel onderwerp. Ook de manier waarop de massamedia gefunctioneerd hebben tijdens de corona-crisis zal ter sprake komen.

Prof. Peter Verlinden studeerde politieke wetenschappen, communicatiewetenschap en antropologie aan de KU Leuven. Daar doceerde hij ook 14 jaar lang het vak ‘Media en Internationale Conflicten’. Daarnaast geeft hij gastcolleges aan verschillende universiteiten en hogescholen. Voor de VRT volgde hij vooral de situatie in Centraal-Afrika (Rwanda, Burundi en DR Congo) waarover hij ook verschillende boeken schreef (o.a. Weg uit Congo - het drama van de kolonialen, Hoe Congolees zijn de Congolezen?, Het goud van Congo, Zwarte trots, witte schaamte - Over kolonialisme en racisme).

Wanneer?

  1. dinsdag 4 februari 2020 — 14u00 — Belgica BiS
  2. dinsdag 11 februari 2020 — 14u00 — Belgica BiS
  3. dinsdag 18 februari 2020 — 14u00 — Belgica BiS
  4. dinsdag 22 november 2022 — 14u00 — Belgica BiS
  5. dinsdag 29 november 2022 — 14u00 — Belgica BiS
  6. dinsdag 6 december 2022 — 14u00 — Belgica BiS
  7. dinsdag 13 december 2022 — 14u00 — Belgica BiS