Gebouw & site Belgica

Cultuurhuis Belgica is een bijzondere site in hartje Dendermonde. Twee panden uit het interbellum vormen er de kern van, te midden van het historische centrum van Dendermonde, vlakbij de Grote Markt. 
Hoewel beide gebouwen slechts met een gering tijdsverschil werden gebouwd, zijn de bouwstijlen en vroegere functies heel uiteenlopend. 

Het gedeelte herenhuis op de site is een beschermd monument, werd geconcipieerd als privé-woning en werd minutieus gerestaureerd na historisch onderzoek in de periode 2020-2022. In 2009 reeds werd de achterbouw van dit huis heringericht voor de nooduitgangen van het balkon van het Belgica Theater. 
Het gedeelte Belgica is vanouds een publieke ruimte met een geschiedenis als zaal voor opvoeringen allerlei en cinema en ook een lange periode van leegstand. 
In 1996 werd dit deel aangekocht en door de stad Dendermonde ingericht als Cultureel Centrum Belgica. Dit deel van het gebouw is niet beschermd waardoor er vrijer structureel kon heringedeeld en gerenoveerd worden tijdens de renovatiefase in 2022-2023.

Langs de straatzijde zijn de gevels onaangeroerd (beschermd stadsgezicht) en lijkt het alsof de achterliggende panden 2 entiteiten zijn gebleven. Binnenin zijn de beide panden echter volledig geïntegreerd en eengemaakt. Dwalen door het gebouw wordt daardoor een bijzondere en ecclectische beleving. 

Een mooie stadstuin vervolledigt Cultuurhuis Belgica die ook een gloednieuwe Bar Belgica en binnenkort ook een buitenterras met gerestaureerde stadstuin telt. 

Kom maar af!