Celbeton Dendermonde 1957–75 - VRIJPLAATS VOOR KUNST EN KRITIEK

Historische tentoonstelling

Frank Philippi, Celbeton Dendermonde,  1963, Collectie Fotomuseum Antwerpen ©Frank Philippi

"Doorn in het logge lichaam van de algemene onverschilligheid en in het oog van de officiële cultuurkamerdienaars.

Daar elke stad zijn kelders, zolders of hutten voor zijn kunstenaars bezit; daar Dendermonde dat nog niet had en bijna werkelijk insliep van deftigheid, hebben wij, om deze stad weer uit haar middeleeuwse vergeethoek te halen, en haar misschien weer een bekendheid te geven; een HUT VOOR AVANTGARDE KUNSTENAARS opgericht."

Met deze aankondiging gaat Kunstkring Celbeton in Dendermonde van start. Op initiatief van de Dendermondse onderwijzer en schrijver Adolf Merckx en de Wichelse dichter Werner Verstraeten wordt op 21 juli 1957 de aftrap gegeven van een bijzonder programma van tentoonstellingen, lezingen, muziekoptredens, theater- en filmvoorstellingen.
Zo wordt volkscafé ‘’t Zaaltje’ (Gentse steenweg 110) al snel een aantrekkingspool en ontmoetingsplaats voor denkers en doeners. Hugo Claus en Luc Peire, Louis Paul Boon en Roger Raveel, Simon Vinkenoog en Raoul De Keyser, het zijn slechts enkele namen van prominente kunstenaars en auteurs die een bijdrage aan de werking hebben geleverd. Daarnaast vormt Celbeton ook het podium voor culturele en maatschappelijke debatten op het scherp van de snee, onder meer over censuur, anarchisme en milieuverloedering. Door de verplaatsing van de Dendermonding wordt café 't Zaaltje in 1971 gesloopt. Celbeton wijkt uit naar een andere locaties maar in 1975, na 19 jaar verdwijnt het als één van de meest spraakmakende projecten in de culturele geschiedenis van Dendermonde.

In de tentoonstelling wordt de historie van Celbeton zorgvuldig gereconstrueerd. De expo omvat een volledige tijdlijn van 1957 tot 1975 en negentien markante momenten uit evenveel werkingsjaren.

Voor literatuur en beeldende kunst ­— de twee belangrijkste kunstdisciplines die in Celbeton aan bod kwamen — worden aparte secties opgezet. Ruime aandacht wordt tenslotte besteed aan de figuur van Adolf Merckx, mede-oprichter en de drijvende kracht van de Dendermondse kunstkring.

Curator van de expositie is Koen Brams, onderzoeker verbonden aan de Vakgroep Kunst-, Muziek- en Theaterwetenschappen van de Universiteit Gent. Daarnaast was hij lange tijd directeur van de Jan van Eyck Academie in Maastricht (2000-2010). Voordien was Koen hoofdredacteur van het kunsttijdschrift De Witte Raaf (1991-2000).

Open:
wo-do-vrij-zo (13-17 uur)
za (10-17 uur)

Toegangsprijs:
basistarief 7 EUR;
reductietarief 5 EUR;
kansentarief UiTpas 1,5 EUR.

Bij de expositie wordt een publicatie uitgegeven.
Gegidste rondleidingen zijn mogelijk op afspraak
Meer informatie:
Stadmuseum
stedelijkmusea@dendermonde.be
052 21 30 18

De tentoonstelling loopt van 11 mei tot 30 juli 2023. 

Wanneer?

  1. woensdag 17 mei 2023 — 14u00 — Zaal 't Sestich
Omgeving Celbeton

Omgeving Celbeton

Meer info

Festival