L’ennemi

filmmatinee

L’ennemi

Een beroemde politicus wordt beschuldigd van de moord op zijn vrouw, die op een nacht dood wordt aangetroffen in hun hotelkamer aan de Noordzee.

Gebaseerd op een waargebeurde moordzaak, maar regisseur Stephan Streker gaat niet de sensationele toer op. 
Hier heet de Waalse politicus Bernard Wesphael echter Louis Derieux en valt hij voor de charmes van radiopresentatrice Maeva. Hun relatie is onstuimig en grillig en kent een brutaal einde. Niemand is echter getuige van de moord en toch heeft bijna iedereen een standpunt over de schuld of onschuld van de politicus. Maar weet hij het zelf eigenlijk wel?

De film plaats je ook als kijker in een positie waarbij je diepste overtuigingen op de proef wordt gesteld.

 

Pers
* "Met zijn fraaie beelden en desoriënterende montage is L’ennemi sowieso een beklijvende filmervaring, maar het belangrijkste deel speelt zich na de eindgeneriek af, in het hoofd van de kijker." - De Morgen ★★★★
* "Een stijlvolle film met een geweldige Jérémie Renier." ★★★1/2 - Humo
* "Een sfeervol suspensedrama, met een intense Jérémie Renier." Knack Focus

Extra
Al was de moordzaak rond voormalig Ecolo-politicus Bernard Wesphael de concrete aanleiding voor L’ennemi, toch is de film alles behalve een simpel relaas van deze concrete zaak. Regisseur Stephan Streker maakte de film vooral als een innerlijke thriller over een man die alles verliest en verwikkeld is in een vreemde zaak waarover iedereen zijn oordeel klaar heeft. L’ennemi is ook een film over België, met al zijn surrealistische absurditeiten, maar ook met zijn unieke schoonheid, waar Oostende en de kunstenaar Ensor toonbeelden van zijn. Een meeslepende en bijzondere film, met enkele spraakmakende rollen voor de Vlaamse acteurs Peter Van Den Begin, Bruno Vanden Broecke en vooral een ronduit weergaloze Sam Louwyck. L'ennemi won recent op de London Film Week de Prijs voor Beste Film én de Prijs voor Beste Acteur.

Regie: Stephan Streker / Cast: Jérémie Renier, Alma Jodorowsky, Emmanuelle Bercot, Sam Louwyck, Peter Van Den Begin, Bruno Vanden Broecke, Jeroen Perceval e.a. / Dialogen: Frans / Ondertiteling: Nederlands, Frans / B, 2020 / 1u40'

Wanneer?

  1. donderdag 26 januari 2023 — 15u00 — Belgica Theater