The Duke

Filmmatinee

The Duke

Heerlijke oer-Britse komedie van Roger Michell (Notting Hill) over een zestiger die in Londen een van de gekste kunstroven van de vorige eeuw pleegde. Jim Broadbent schittert in dit waargebeurd verhaal naast de al even briljante Helen Mirren als zijn knorrige echtgenote.

Engeland, 1961. Kempton Bunton, een vriendelijke, wat oudere taxichauffeur, is verontwaardigd dat hij kijk- en luistergeld moet betalen terwijl zijn tv-toestel zelfs geen BBC ontvangt. Wanneer hij hoort dat de National Gallery een immense som belastinggeld betaald heeft voor een schilderij van de Spaanse schilder Goya is de maat vol. Hij besluit het schilderij te stelen en met het losgeld tv-licenties gratis maken voor gepensioneerden.

Het waargebeurde verhaal van één van de meest bijzondere kunstroven in de geschiedenis vormt de aanleiding voor een immens charmante, Britse komedie. Een heerlijk warme, schaamteloos ontroerende film waarin Jim Broadbent schittert als de anti-autoritaire en sociaal voelende Bunton naast de al even briljante Helen Mirren als zijn knorrige echtgenote. Een waardig afscheidscadeau van recent overleden regisseur Roger Mitchell, die vooral furore maakte met de romcom classic Notting Hill.

Pers
"The Duke is zo'n film met een sociaal hart waarin een charmante stumper held kan worden" ★★★★ - De Volkskrant
"(...) het is een kroon op het oeuvre van een ontzettend verdienstelijke regisseur. The Duke is puur vakmanschap (...)." ★★★ ½ - Filmtotaal

Regie: Roger Michell / Cast: Jim Broadbent, Helen Mirren, Fionn Whitehead / VK, 2020 / Engels gesproken, NL/FR ondertiteld / 1u35

Wanneer?

  1. donderdag 16 februari 2023 — 15u00 — Belgica Theater