Dender Discover

Dender Discover

Concert hopping - (Re)cycling along the river

Fietstocht langs de Schelde in Dendermonde met 3 stops 

Ook tijdens deze tweede editie van STROOM strijkt het festival voor een hele dag neer in de prachtige stad die gelegen is op de plek waar de Dender in de Schelde uitmondt.

Op deze dag fiets je langs drie bijzondere locaties in en rond de stad, waar telkens een muzikale verrassing op je wacht.

De stroom als levensader van de stad

In het centrum van de stad staat naast het stadhuis op de Grote markt het indrukwekkende, bijna honderd jaar oude gebouw van de Rechtbank van Eerste Aanleg, aan de achterkant uitkijkend op de Dender. Daar wacht niemand minder dan burgemeester – en tevens historicus – Piet Buyse u op met een spannend verhaal over de geschiedenis van de Ros Beiaardstad, over de relatie tussen stad en stroom, van de vroege middeleeuwen tot vandaag, en morgen. Hij wordt daarbij bijgestaan door pianist en componist Florestan Bataillie.

Rodeland

Ingedijkt aan een meander van de Schelde ligt het schilderachtige dorpje Vlassenbroek, met zijn historische Sint-Gertrudiskerk. Daar brengen Ward en Hartwin Dhoore muziek uit hun debuut-album Rodeland, een muzikale ode aan het Land van Rode. Onder de naam Siger creëren de broers met hun octaaf-mandoline en diatonische accordeon een eigen muzikaal universum, dat ze zelf graag als ‘instrumental storytelling’ omschrijven. Het is sfeervolle, betoverende muziek die je vanaf de eerste noot meeneemt. Met titels als Meander en Scheldewals is het sowieso het ideale repertoire voor deze plek en deze dag.

“Wat we vertellen tijdens een concert is voor ons minstens even belangrijk als de muziek die we spelen. Onze verhalen versterken de muziek en vormen samen één geheel. We vertellen wat ons inspireerde tijdens het creatieproces, wat we meemaakten op tour en welke intrigerende mensen we allemaal hebben ontmoet op ons muzikale pad.”

United by Waste

Op de derde stop wordt het publiek opgewacht door de avontuurlijke ‘klankonderzoekers’ van Slagwerk Den Haag. In dit concert gaan ze aan de ‘slag’ met afval dat ter plekke werd gevonden en dat het publiek van de fietstocht heeft meegebracht. Waar ligt de grens tussen het voortbrengen van lawaai, het hebben van een eigen ‘sound’ en het creëren van muziek?

Kunnen we afval, dingen die we afdanken en wegwerpen anders gaan bekijken? Dit programma gaat over bewustwording, maar is ook een gedurfd artistiek experiment waarbij muziek zal klinken zoals nog nooit tevoren.

i.s.m. EFFEA (European Festival Fund for Emerging Artists), Wonderfeel (NL)
en Valley of Arts (H). 

Ontdek het volledige festivalprogramma van Stroom hier: https://www.festivalstroom.be/nl/

Wanneer?

  1. zondag 25 juni 2023 — 15u00 — In en rond Dendermonde