Dubbelconcert : Paul Van Gysegem Quintet - Hans Mortelmans & groep

Dubbelconcert : Paul Van Gysegem Quintet - Hans Mortelmans & groep

Met Paul Van Gysegem en Hans Mortelmans staan in dit dubbelconcert verschillende generaties uitstekende jazzmuzikanten op het podium.

DConvict sluit de avond af met een jazz-vinyl set.

Dit dubbelconcert op de locatie van Bastion Vijf komt er naar aanleiding van Omgeving Celbeton, een project dat inzoomt op het fenomeen dat die kunstkring was in het Dendermonde van 1957-1975.
En het wás een fenomeen: het was één van de plekken waar de free-jazz zich in België kon ontwikkelen en jonge kunstenaars en muzikanten zoals Wannes van de Velde zich konden ontplooien.
De free-jazz zet zijn pad nog steeds verder, en Paul Van Gysegem, die er in celbeton ook al bij was, laat zich door een jonge(re) garde omringen. Hans Mortelmans laat zich inspireren door Wannes van de Velde en zijn gelijken. 
Ze wisselen af van locatie, Paul in Bastion Vijf, Hans in Honky Tonk, waardoor je hele avond mooi muzikaal ingevuld geraakt.

timing (o.v.)
20.00 - 20.45: set 1 Paul Van Gysegem quintet - Bastion Vijf
20.30 - 21.15: set 1 Hans Mortelmans -  Honky Tonk Jazzclub
21.15 - 22.00: set 2 Paul Van Gysegem quintet - Bastion Vijf
22.00 - 22.45: set 2 Hans Mortelmans -  Honky Tonk Jazzclub

Paul Van Gysegem Quintet

© Cees van de Ven


Paul Van Gysegem stond mee aan de wieg van de experimentele (free) jazz in België.
Sinds 1965 musiceert hij als bassist met meerdere groepen en wisselende bezettingen. In de geïmproviseerde muziek vindt hij het belangrijk om een verwante ingesteldheid te ontdekken bij zijn medemuzikanten.
In Dendermonde laat hij zich omringen door Erik Vermeulen, Marek Patrman, Bart Maris en Cel Overberghe.

Hans Mortelmans & Groep

Hans Mortelmans & Groep is een akoestisch octet, van bij de oprichting sterk beïnvloed door de Franse chansonnier Georges Brassens, de Belgische jazzgitarist Django Reinhardt en volkszanger (én flamenco-gitarist) Wannes Van de Velde. De groep vond echter snel een heel eigen universum waarin humor, rebellie en melancholie elkaar de hand reiken.
Hobbelend over de afgesleten kasseien van swing, jazz, blues en calypso overschouwt hij het moeras van de mode.

Bezetting:

Hans Mortelmans - zang/ gitaar /// Lieven Keymolen - klarinet /// Benny Van Acker - contrabas /// Djalt Baculalay - gitaar /// Koen De Cauter - klarinet / sopraansax /// Michiel Dondeyne - piano /// Valerie Dedain - backing vocal /// Joke Dedain- backing vocal

Wanneer?

  1. vrijdag 12 mei 2023 — 20u00 — Bastion V
Omgeving Celbeton
Festival

Omgeving Celbeton

Meer info