Op de Spits  - Graindelavoix & Bjorn Schmelzer

Op de Spits - Graindelavoix & Bjorn Schmelzer

Josquin the Undead

In 1521, vorig jaar 500 jaar geleden, stierf Josquin des Prez. Al tijdens zijn leven was deze componist van bij ons een wereldster en zijn imago werd na zijn dood alleen maar groter.

Graindelavoix gaat niet op zoek naar de authentieke Josquin, maar naar de fabricatie van deze renaissance super-musicus. Daarin speelt Antwerpen een cruciale rol: de eerste herdenking vond namelijk plaats met de Antwerpse uitgave van Tielman Susato’s zevende chanson-boek in 1545 dat volledig gewijd was aan een nagenoeg onbekend Josquin repertoire. De uitgever vertelt in het voorwoord dat hij kosten noch moeite gespaard heeft om vergeten en verloren gewaande werken van Josquin op te sporen. Dat het in een aantal gevallen om valse Josquins gaat of dat er bij verschillende chansons extra stemmen werden aangebreid, daar lagen de tijdgenoten niet van wakker: het bezorgt enkel de musicologen van vandaag kopzorgen. Voor graindelavoix is het deel van de plasticiteit van de geschiedenis en haar overgeleverde repertoires.
Bereid je voor op een intense, melancholische duik in de vijf- en zesstemmige chansons van de late Josquin die elk een aparte klankwereld aan intensiteiten en emoties ontvouwen en je hoe dan ook naar de keel grijpen.
De zeven zangers onder leiding van Björn Schmelzer worden geruggesteund door de snaren van Floris De Rycker en Philippe Malfeyt.

Met: Bjorn Schmelzer (artistieke leiding), Andrew Hallock, Albert Riera, Andrés Miravete, Marius Peterson, Adrian Sîrbu, Tomàs Maxé, Arnout Malfliet (zang)
Floris De Rycker (luit), Philippe Malfeyt (luit, cister)

"Graindelavoix is het beste ensemble voor muziek uit de late middeleeuwen en de renaissance." (Süddeutsche Zeitung)

 

Wanneer?

  1. zaterdag 19 november 2022 — 20u00 — Onze-Lieve-Vrouwekerk