Omkadering

>Het is niet altijd even eenvoudig om leerlingen te motiveren of te boeien tijdens een voorstelling. Vaak omdat ze nog geen eerdere ervaringen gehad hebben met theater, omdat ze geen achtergrondinformatie kregen of ook de theatercodes niet kennen.

Hierbij een fijn filmpje van Hetpaleis waarbij die theatercodes even overlopen worden. Kan voor hen een reminder of eye-opener zijn. Een voorbereiding zorgt ervoor dat een leerling op een heel andere manier de zaal binnenstapt!

Theatercodes, lesmappen, … het zijn instrumenten om ervoor te zorgen dat de leerlingen op een open manier de zaal binnenstappen.

Kennis over het stuk, de spelers, de codes, … het geeft hen zelfvertrouwen om deze ervaring aan te gaan. Cultuur is nooit vrijblijvend en we vragen samen met de leerkrachten de verantwoordelijkheid op te nemen om zo goed voorbereid het culturele avontuur aan te gaan.

"Cultuur is nooit vrijblijvend, neem je verantwoordelijkheid."

We vragen dan ook aan de leerkrachten om de theatercodes aan te leren en de lesmappen (indien beschikbaar) op voorhand even door te nemen. Door omkadering groeit hun cultureel bewijstzijn. 

VOOR

Een degelijke voorbereiding is noodzakelijk. Het is belangrijk dat leerlingen weten wat ze gaan beleven: een tentoonstelling, een theatervoorstelling (met veel mensen op scène of een monoloog) of een film. Zo komen ze met het juiste verwachtingspatroon kijken. Een juiste voorbereiding zorgt voor een betere beleving en maakt de kijkervaring intenser.

Om je te helpen met deze voorbereiding sturen we het lesmateriaal drie weken voor de voorstelling plaatsvindt door.

Onze website wordt tijdens het seizoen verder aangevuld met recente informatie zoals de duur van de voorstelling, recensies en trailers. 

Afspraken in de zaal

NA

Ook een nabespreking in de klas is belangrijk. De film- en theatervoorstellingen laten immers vaak een sterke indruk na bij de leerlingen. Het thema, de scenografie, het acteerspel, … Alles kan besproken worden. Meningen uitwisselen over de geslaagde of minder geslaagde kijkervaring verscherpt de kritische blik van de leerlingen en draagt bij tot het aanscherpen van hun communicatievaardigheden.

Een nagesprek met de acteurs is ook een mogelijkheid. 
Laat ons weten wat jij en je leerlingen van de voorstelling vonden. We houden rekening met jullie feedback om ons programma bij te sturen. 

Speel het theaterspel  

Leer al spelend de theatercodes met je leerlingen.

Vraag het theaterspel aan

Blik achter de schermen

Ga met je klas op bezoek in het cultuurcentrum en ontdek hoe de regiekamer eruit ziet, waar acteurs zich omkleden, hoe groot de scène eigenlijk wel is, wie licht en geluid regelt, ... Onze technici leiden je graag rond. De rondleiding duurt een dik half uur en gebeurt op afspraak.

Maak een afspraak

Cultuurkuur

Wil je een cultuureducatief project organiseren met je klas? Op school of op locatie, van workshop tot voorstelling, van kleuter- tot hoger onderwijs. Hier vind je zeker een activiteit op maat. Of wil je financiële of logistieke steun aanvragen voor jouw cultuureducatief project?
Cultuurkuur is er als ondersteuning van elk cultuur-educatief project. 

Meer info over Cultuurkuur

Interessante link:
Hoe zet je muziek en beweging voor meer zelfvertrouwen en samengevoel?