De NWE tijd

De NWE tijd

De zaak Shell

Winnaar prijs voor ‘meest indrukwekkende regie’ op Nederlands Theater Festival 2021

De laatste witte mannelijke neushoorn is uitgestorven. Bosbranden, overstromingen en aardverschuivingen vormen overal ter wereld het nieuws van de dag. Welke beelden, argumenten en retoriek zorgen ervoor dat er zo weinig schot zit in het oplossen van het klimaatprobleem?

Theatermakers Anoek Nuyens en Rebekka de Wit volgen het klimaatdebat al jarenlang op de voet. Ze bezochten aandeelhoudersvergaderingen van multinationals, lazen speeches en interviews van Shell, ploegden akkoorden en beleidsnota’s van overheden door en noteerden stelselmatig de opmerkingen van hun ooms wanneer er tijdens het kerstdiner over de klimaatverandering gesproken werd.

In De zaak Shell komen de belangrijkste stemmen uit het klimaatdebat samen. Aanleiding is de rechtszaak die de NGO Milieudefensie aanspant tegen Shell. De voorstelling toont hoe geraffineerd iedereen in het debat zijn verantwoordelijkheid doorschuift naar een andere partij en welke gevolgen dat heeft.

O.a. Suzanne Grotenhuis & Michaël Pas verleiden ons tot een stellingname  die varieert van empathie tot afkeer.

"Elk pleidooi is doortimmerd. Elke vertolking is briljant. Zo zorgt De zaak Shell voor  een geweldige theateravond over een verontrustende tijd." Knack Focus

 

Pers

De zaak Shell is documentair theater van het allerhoogste niveau. De Wit en Nuyens hebben bergen verzet om hun voorstelling te maken. De performance blinkt uit in heldere, aansprekende teksten die voor iedereen goed te volgen zijn. De zaak Shell is gelukkig geen pamflettistisch theater, nergens moralistisch, bijzonder intelligent gemaakt, sterk geacteerd, uiterst informatief en ook nog eens grappig. Dit is indrukwekkend en razend knap.” – Scènes

Credits
Concept en tekst: Rebekka de Wit en Anoek Nuyens
Spel: Rebekka De Wit / Freek Vielen (Dendermonde), Suzanne Grotenhuis, Musia Mwankumi en Michaël Pas
Scenografie: Marloes en Wikke
Eindregie: Erik Whien
Dramaturgie en tekstbijdrage: Freek Vielen
Geluidsontwerp: Christiaan Verbeek
Kostuum: Fransje Christiaans
Met de steun van: de Vlaamse Gemeenschap

Wanneer?

  1. zaterdag 4 mei 2024 — 20u00 — Belgica Theater