Binnen de muren van een schooltoneel repeteert een groep jongeren voor het echte leven. In de schemerzone tussen kind en volwassene, ontdekken ze zichzelf, elkaar en de wereld. En dat terwijl hun lichaam sneller groeit dan hun hoofd kan bijhouden. Wat verwarrend voelt, kwetst net zo goed als het zalft. Zeker wanneer lang niet alles bespreekbaar is. En al zeker wanneer het allemaal maar theater is.
Voorjaarsontwaken is de tweede voorstelling van het weerbarstige WOLF WOLF. Een emotionele coming of age naar de gelijknamige toneeltekst van Frank Wedekind.
Voorjaarsontwaken werd geselecteerd voor Het Theaterfestival 2023.
"Ze zijn zo jong en zo frank, zo geestig en zo slim, en zo één als collectief, mijnheer. Je ziet hen en je denkt, mede door het stuk: dit zijn de groten van morgen." Knack Focus
Voorjaarsontwaken speelt zich af binnen het schemergebied van kind naar volwassene.
Negen scholieren vinden elkaar buiten de lessen. Binnen de muren van het ‘schooltoneel’ steken fictie en realiteit elkaar aan en ‘repeteren’ ze voor het leven.
Al struikelend zoeken ze naar hun eigen plek in deze maatschappij.
Ze ontdekken de wereld, elkaar, zichzelf en de daarbij horende driften en perikelen. En dit terwijl hun lichaam hen overwoekert en sneller groeit dan hun hoofd kan bijhouden. Grenzen worden even snel getrokken als onduidelijk gemaakt. Wat verwarrend voelt, kwetst net zo goed als dat het zalft.
Zeker wanneer keuzes over je eigen lichaam door anderen bepaald worden. Zeker wanneer lang niet alles bespreekbaar is. Zeker wanneer je niet goed bent in je beter voelen. Zeker wanneer alles nog kan veranderen. En zeker wanneer het allemaal maar theater is.
“ Voorjaarsontwaken is véél, maar vooral een staalkaart van een groep multitalenten."
★★★★☆ De Standaard.
WOLF WOLF waagt zich na Who’s afraid of Virginia Woolf? (2019) opnieuw aan een repertoirestuk en daarmee een gevecht met de geschiedenis; zowel in tekst als in muziek en vormgeving. Ze vertrekken vanuit Voorjaarsontwaken, origineel geschreven door Frank Wedekind in 1891. Voor deze zogeheten ‘kindertragedie’ werken ze samen met acteurs Soraya van Welsenis en Matthias Van de Brul, klassieke muzikante en actrice Valentina Tóth en hedendaags muzikant Gilles Vandecaveye-Pinoy.
PERS
* Recensie E-tcetera:
" Wolf Wolf zette de tanden in de eind 19e-eeuwse klassieker Voorjaarsontwaken van Frank Wedekind. Het jonge theatercollectief maakt er een schooltoneeltje van – als een slimme metatheatrale ingreep. Anders dan de meeste interpretaties van het repertoirestuk staat in deze versie het generatieconflict niet centraa."
lees het volledige artikel
* "Met durf, oog voor detail en een onuitputtelijke energie sturen zij je van de ene naar de andere uithoek van het toneel. Maar belangrijker, en moeilijker: hun boog verliest geen moment aan evenwicht of spankracht. Voorjaarsontwaken is véél, maar vooral een staalkaart van een groep multitalenten."
(★★★★☆ Gilles Michiels – De Standaard)
* "Ze zijn zo jong en zo frank, zo geestig en zo slim, en zo één als collectief, mijnheer. Je ziet hen en je denkt, mede door het stuk: dit zijn de groten van morgen. Groten zijn véél maar ze glinsteren niet langer van jeugdige moed. Anno 2022 zijn de clubleden van Wolf Wolf net nog ‘klein’ genoeg. Ze brengen Wedekinds Voorjaarsontwaken met onbevangen branie, weltschmerz, tintelend spelplezier, liefde voor taal, pure sensualiteit, uitbundige humor en zinderend engagement. Profiteer ervan nu ze nog groot zijn!"
(★★★★☆ Els Van Steenberghe – FocusKnack)
credits
Van en met: Imke Mol, Mitch Van Landeghem, Flor Van Severen, Naomi van der Horst, Gilles Pollak, Soraya van Welsenis, Matthias Van de brul, Gilles Vandecaveye-Pinoy en Valentina Tóth of Lieselot Siddiki
Naar: ‘Frühlings Erwachen’ van Frank Wedekind
Muziek: Gilles Vandecaveye-Pinoy en Valentina Tóth
Vormgeving: Gilles Pollak en Shervin Sheikh Rezaei
Mixage: Cesar De Sutter-Pinoy
Kostuum: Lieselot Siddiki
Productie: Eva Bracke
Spelcoach: Esther de Koning
Eindregie: Renée Goethijn
Met dank aan De Figuranten, VIERNULVIER, Compagnie Cecilia, Theater Zuidpool, En Avant Festival, De Grote Post, Sabam, Gemeenschapscentrum De Linde, Carine van Bruggen, Henk Vandecaveye, Victor Hidalgo en Max Grymonprez
Met de steun van de Vlaamse Overheid